Zuurstofrijke vijver

Een gezonde vijver is natuurlijk ontzettend belangrijk. Daar komen heel wat dingen bij kijken. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het water gezond en helder is. Dat doe je onder andere door ervoor te zorgen dat er genoeg zuurstof aanwezig is in de vijver. Zuurstof is bovendien ook nog eens heel belangrijk voor alles wat in de vijver leeft, of het nu om planten of dieren gaat. Maar wat zijn precies de voordelen van een zuurstofrijke vijver en hoe zorg je daar voor? We vertellen het je hieronder!

Voordelen van een zuurstofrijke vijver

Wanneer je beschikt over genoeg zuurstof in de vijver, is dat erg goed voor de vissen. Je voorkomt er mee dat de vissen ziek worden of zelfs sterven. Ook is voldoende zuurstof killing voor de groei van algen. En wie wil er nu overmatig veel algen in zijn of haar vijver? Kortom: voor alles in en rondom je vijver is het cruciaal belang dat er voldoende zuurstof is. Gelukkig kun je al snel zien dat er een zuurstoftekort is in de vijver. In dat geval bewegen de vissen bijvoorbeeld heel traag of happen ze zelfs naar lucht een het oppervlakte.

Wat te doen bij te weinig zuurstof?

Maar wat moet je dan precies doen wanneer er sprake is van te weinig zuurstof in de vijver? Als je eerdergenoemde tekenen ziet, is het in ieder geval belangrijk om heel snel in te grijpen. Je kunt daarbij echt niet te lang wachten omdat de kans dan behoorlijk aanwezig is dat er vissen sterven. Zorg er daarom zo snel mogelijk voor dat er meer lucht in de vijver terecht komt. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een waterval in de vijver aan te brengen of gebruik te maken van een fontein. Ook met behulp van een tuinslang of een luchtpomp is dat goed mogelijk. Wanneer je een Aquaforte luchtpomp gebruikt, weet je zeker dat er altijd genoeg zuurstof in de vijver aanwezig is. Je hoeft er dan bovendien niet altijd zelf bij te zijn om zuurstof in de vijver te krijgen.

Comments are closed.