Waarom een hbo-opleiding accountancy volgen?

Als accountant neem je een belangrijke positie in bij de bedrijfsvoering van zowel kleine ondernemers als grote organisaties. Je kunt er voor kiezen om bij een kleine accountant Sint-Oedenrode gaan werken of bij een grote organisatie in Amsterdam. Je controleert de boekhouding van een bedrijf om ervoor te zorgen dat ze weten hoe de financiële positie is van het bedrijf. Daarnaast geef je ook advies op het gebied van financiën.

Je hebt verschillende beroepen die je kunt beoefenen met een hbo-accountancy diploma: assistent-accountant, accountants-administratieconsulent, registeraccountant, belastingadviseur, organisatieadviseur en controller. Niet voor al deze beroepen is een hbo-opleiding voldoende. Wil je bijvoorbeeld registeraccountant worden dan zal je nog verder moeten leren naar deze opleiding. Vaak start je als assistent-accountant waar je werkt in een groep met andere assistent-accountants. Vaak groei je vanaf daardoor naar hogere posities zoals een senior accountant of een teamleader en uiteindelijk zelfs vestigingsmanager.

De hbo-opleiding accountancy duurt vier jaar. In de eerste twee jaar zal je vooral veel theorie gaan leren. Denk hierbij een economische vakken en dan vooral het financiële aspect van de economie. In het derde jaar ga je de theorie in de praktijk brengen door stage te lopen op een accountantskantoor. Je werkt dan vier dagen op kantoor en zit nog een dag op school. Tenslotte schrijf je in het laatste jaar je afstudeeropdracht. Om de hbo-opleiding accountancy te volgen moet je minimaal een havodiploma hebben waarbij je het vaak economie of management & organisatie hebt gevolgd. Heb je een vwo-diploma dan wordt je direct toegelaten.

Overweeg je om de opleiding accountancy te gaan volgen? Op het internet vind je verschillende testen om te kijken of het beroep accountant bij jou past. Een van de websites waar zo’n test te vinden is, is Accountant Worden. Blijf je toch twijfelen, de volgende opleidingen zijn gerelateerd aan de accountancy opleiding en passen wellicht beter bij je: bedrijfsadministratie, bedrijfseconomie, bedrijfskunde, commerciële economie, IBM en fiscaal recht.

Succes met het kiezen van een opleiding!

Comments are closed.