Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel u kunt lenen wordt vastgesteld aan de hand van uw inkomen en of er een onderpand is. Wanneer er een onderpand is kunt u meer lenen. Ook de waarde van het onderpand speelt een rol bij hoeveel u kunt lenen. Het is erg belangrijk te weten hoeveel u maandelijks kunt besteden voor het terugbetalen van de lening. Dit is namelijk van invloed op de hoogte van het leenbedrag en de looptijd van de lening.

Zelf berekenen

Een simpele rekensom om vast te stellen wat u ongeveer maximaal kunt lenen voor een hypotheek is: jaarinkomen x 4,5. Nu zal het exacte bedrag kunnen verschillen per geldverstrekker. Met name op het gebied van hypotheken zullen geldverstrekkers strengere of minder strenge voorwaarden hanteren en zijn er bij de geldverstrekkers voor een bepaald bedrag verschillen in de mogelijkheden. Houd ook rekening met kosten koper. Dit zijn eenmalige uitgaven die u moet maken bij het kopen van het huis. Deze kunnen vaak gedeeltelijk of helemaal worden meegefinancierd.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Voor het afsluiten van een hypothecaire lening kunt u zich wenden tot een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze kan voor u de exacte maximale hypotheek berekenen. Overigens kunt u online al een simpele schatting maken van het hypotheekbedrag. Daarbij moet gezegd worden dat de online rekenhulpjes voor het berekenen van een hypotheek niet altijd aangepast zijn aan de laatste regelgevingen op het gebied van hypotheken. Dit onderstreept weer het belang om de afspraak te maken met een fysieke hypotheekadviseur. Deze kan u ondersteunen bij het berekenen van de maximale hypotheek en de maandlasten die u dan zult moeten betalen.

Comments are closed.