Amfetamine (speed)

Amfetamine is een oppeppende drug. In het uitgaanscircuit wordt amfetamine ook wel speed, pep of ‘snelle’ genoemd. Amfetamine of speed geeft tijdelijk veel energie en je gaat er meer van praten. Op lange termijn brengt het gebruik van amfetamine echter risico’s met zich mee.

 

Amfetamine

Amfetamine is een oppeppende drug. Amfetamine wordt ook wel pep, speed of ‘snelle’ genoemd. Wanneer je amfetamine of speed inneemt, dan wordt de vermoeidheid tijdelijk onderdrukt. Ook de eetlust verdwijnt tijdelijk. Amfetamine werkt ongeveer 8 uur. De drug is vooral in het uitgaansleven populair. Omdat je je energiek voelt en veel gaat praten is speed een echte uitgaansdrug of “partydrug”. In Nederland wordt amfetamine als een harddrug gezien en is daarom illegaal. Het bezit van kleine hoeveelheden wordt in de praktijk echter niet actief opgespoord.

 

De geschiedenis van amfetamine

Amfetamine werd als eerst in 1887 gemaakt. Eind jaren twintig van de vorige eeuw schreef men amfetamine voor bij astma en bronchitis. Dit omdat men in 1927 had ontdekt dat amfetamine verlichting gaf bij astma en bronchitis. Omdat speed ook de vermoeidheid wegneemt, werd speed gedurende de Tweede Wereldoorlog zowel aan het Duitse als het Amerikaanse front gebruikt.

Ook in Japen en de Sovjet-Unie werd amfetamine gebruikt. In Japan waren er na de Tweede Wereldoorlog maar liefst twee miljoen militairen verslaafd aan speed.

Al gauw kwam men erachter dat amfetamine voor ernstige gezondheidsklachten zorgde. Om die reden werd amfetamine alleen nog maar op recept verkrijgbaar. Amfetamine werd echter nog altijd gemakkelijk voorgeschreven aan Amerikaanse militairen. Hierdoor werd amfetamine ten tijde van de Vietnamoorlog in de jaren zestig van de vorige eeuw door maar liefst zestig procent van de Amerikaanse militairen gebruikt.

Speed is tijdelijk als afslankmiddel verkrijgbaar geweest. Dit is tegenwoordig verboden.

 

Lichamelijke verschijnselen bij amfetamine

Wanneer je amfetamine genomen hebt versnelt je hartslag en wordt je bloeddruk hoger. Ook worden je pupillen groter en krijg je een droge mond. In je gehele lichaam beginnen zich de spieren aan te spannen. Wat je daardoor vaak ziet is dat iemand begint te tandenknarsen of op de kaken aan de binnenkant van de mond begint te bijten. Een ander gevolg van deze opgespannen spieren zijn de tijdelijke erectieproblemen die een gebruiker ondervindt bij het gebruik van speed. Deze erectieproblemen zijn tijdelijk. Wanneer je echter frequent speed gebruikt, kun je erectieproblemen of impotentie op lange termijn ontwikkelen.

 

Risico’s bij langdurig speedgebruik

Langdurig speedgebruik brengt risico’s met zich mee. Eerder werd al de verhoogde kans op erectieproblemen genoemd. De kans op angst en depressie, wanen en hallucinaties is bij langdurig gebruik van amfetamine ook groot. Ook loop je kans om slapeloosheid te ontwikkelen. Bij langdurig gebruik van amfetamine kun je ook prikkelbaar, agressief en snel geïrriteerd raken. Je wordt tevens achterdochtig.

 

Hoe wordt amfetamine ingenomen?

De meest gangbare manier om speed in te nemen is door het te snuiven of in pilvorm in te nemen. Vooral de pilvorm is in het uitgaanscircuit erg populair. Amfetamine kan ook in het lichaam worden gespoten met een injectie.

 

Is amfetamine verslavend?

Amfetamine heeft een verslavende werking. Dit komt doordat de gebruiker zich lusteloos en neerslachtig voelt wanneer de speed is uitgewerkt. De drang om dan opnieuw te gebruiken is op dat moment het grootst. Wanneer je op dat moment besluit om daadwerkelijk opnieuw te gebruiken, dan bestaat de kans dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Je gaat dan gebruiken om de dip die na het uitwerken van speed komt, met hetzelfde middel weer tijdelijk op te heffen.

Comments are closed.